ПРИМЕРИ ДОБРЕ ПРАКСЕ УНАПРЕЂУЈУ РАД
21.03.2012

На основу Споразума о сарадњи градских општина Палилула-Ниш и Лазаревац-Београд, који је потписан крајем јануара месеца ове године у нишкој општини Палилула, као прва активност повезивања локалних самоуправа „ради остваривања и обезбеђивања заједничких интереса“ у општини Палилула организован је семинар. Овај скуп, под називом „Унапређене рада Управа градских општина“ намењен делегацији Градске општине Лазаревац, имао је за циљ размену искустава у раду Управа општина и упознавању са пројектима и методом рада нишке Палилуле, истакао је Бојан Илић, начелник Управе Градске општине Палилула. Добродошлицу гостима из Градске општине Лазаревац, Вељку Михаиловићу, начелнику Управе, Милошу Живковићу, шефу Кабинета председника општине и Душану Марковићу, начелнику одељења за финансије, пожелео је Милан Ђурђевић, председник Скупштине градске општине Палилула.

Као што је Споразумом и предвиђено, први сусрет представника Управа две општине и Програм семинара обухватили су презентацију организације рада и пројеката које остварује општина Палилула. Наташа Пећић Костадиновић, шеф Одсека за правне и заједничке послове општине Палилула говорила је о «Систему менаџмента квалитетом ISO 9001:2008“. Гости из општине Лазаревац упознали су се са политиком и циљевима квалитета рада Управе општине Палилула, начину уређења документације система квалитета, изради и имплементацији  документације. О оперативној  процедури – планирању, изради и праћењу реализације буџета општине, говорила је Ана Стојковић, шеф Одсека за финансије, имовинско – правне и комуналне послове. На овом семинару је представљен и рад Одсека за послове Кабинета председника градске општине Палилула. О пословима протокола, међународној и међуградској сарадњи, организацији културних и спортских манифестација, подстицају развоја културно-уметничког аматеризма и другим активности од значаја за Градску општину говорила је Ивана Јоцић Веселић а о пословима односа са јавношћу, контакату са медијима, информисању јавности о раду општине и другим пословима комуникације са организацијама и установама, уређењу сајта, издавачкој делатности, фото и видео документацији, говорио је Драган Видојковић. На овом семинару је било речи и о пословима иницирања и израде стручних пројеката и пројеката који произилазе из међународне сарадње, сарадње са другим општинама у земљи и сарадње коју општина остварује са организацијама цивилног друштва. Гости из Управе општине Лазаревац упознали су се и са радом Контакт центра  ''ИНФО 48''. О разлозима за увођење система ''ИНФО 48'', бенефитима од увођења система за грађане, локалну самоуправу и јавна предузећа, шта систем обухвата, говорили су Драган Терзић, из Одсека за финансије, имовинско–правне и комуналне послове и Марија Кеча, координаторка Контакт центра ''ИНФО 48''. Учесници Семинара „Унапређене рада Управа градских општина“ посетили су и Градску Управу Града Ниша-Градски позивни центар. О садржају рада и активностима Градског  позивног центра госте је упознао Милош Стојадиновић, координатор пројекта.

Радна посета делегације општине Лазаравец Градској општини Палилула трајала је два радна дана. По оцени свих учесника ове активности успостављена је добра  и корисна пословна сарадња две општине.